Lukuviikon Suuri virtuaalivierailu yhdisti suomalaislapset eri puolilla maailmaa

Lukuviikon Suuri virtuaalivierailu yhdisti suomalaislapset eri puolilla maailmaa

Ulkomailla asuvat suomalaiset oppilaat keskustelivat kirjailija Eppu Nuotion kanssa kirjailijantyöstä, lukemisesta ja äidinkielen merkityksestä.

Keskiviikkona Tarton suomalainen koulu sai epätavallisen vieraan, kun kirjailija Eppu Nuotio ilmestyi luokkaan – virtuaalisesti. Kuva Epusta heijastettiin valkokankaalle ja luokka keskusteli kirjailijan kanssa web-kameran välityksellä. Vierailua seurasivat ja chatin välityksellä keskusteluun osallistuivat Aurinkorannikon koulu Espanjan Fuengirolasta sekä Etäkoulu Kulkurin oppilaat Tadžikistanista.

-Suomenkieli on kotimaani, vaikka asun ulkomailla. En voisi kuvitella, että lukisin tai puhuisin vain saksaksi, Berliinissä asuva Eppu mietti. Saamaa mieltä olivat myös kuuntelijat.

– Meille oma äidinkieli on todella tärkeä, tarttolaiset kommentoivat.

Kaikki virtuaalivierailulle osallistuneet luokat olivat innolla mukana, ja yhteinen juttuhetki meni nopeasti Epun vastaillessa oppilaiden kysymyksiin kirjailijan ammatista ja vähän muustakin. Kun Epulta tiedusteltiin lemmikistä, käänsi hän kameran 90 astetta osoittamaan lattialla makaavaan kultaiseennoutajaan.

-Hänen nimensä on Isla ja hän on 9-vuotias, Eppu kertoi. Oppilaat pääsivät virtuaalivierailun kautta kurkistamaan myös kirjailijan työhuoneeseen.

Chatin välityksellä haluttiin tietää, onko vaikea kirjoittaa mielessä oleva tarina kirjaksi? Joskus kirjoittaminen voi tuntua hankalalta, mutta Eppu kehotti muistamaan, että jokaisen lauseen takana on aina sata lausetta. Kirjailijan mielestä paras paikka oppia kirjailijaksi oli yllättäen koulu.

– Siellä oppii istumaan paikallaan ja joku lukee tekstejäsi ja antaa palautetta.

– Lapsena en olisi voinut kuvitella, että minusta tulee kirjailija, koska olin niin vilkas, lähes 70 kirjaa kirjoittanut kirjailija sanoi. Isä alkoi lukemaan tarinoita Epulle, kun hän ei tuntunut pysyvän muuten paikoillaan, ja myöhemmin kirjat ovat toteuttaneet Epun unelmia, sillä hän haaveili lapsena aina matkustamisesta.

-Aluksi pääsin matkustamaan kirjojen sivuilla ja sitten ihan oikeasti, hän sanoi. Eppu kehottikin oppilaita lukemaan, koska lukeminen on ollut hänelle itselleen ovi maailmalle.

Virtuaalivierailun järjesti Lukukeskus osana Lukuviikkoa ja Suomi 100 – Suuri lukuseikkailu –teemavuotta. Virtuaalivierailuja voi tilata Lukukeskuksesta.

Katso myös