Pikku Kakkonen mukana Suuressa lukuseikkailussa

Pikku Kakkonen mukana Suuressa lukuseikkailussa

Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlan kunniaksi rakennettava elämyksellinen valokuvanäyttely kulkee Suuren lukuseikkailun mukana ympäri Suomea. Viiden vuosikymmenen nostalgiset valokuvat nähdään Tampereella, Sipoossa, Vaasassa, Helsingissä, Turussa, Eurassa, Kemissä ja Kuopiossa. Jokaisella paikkakunnalla näyttely on esillä kolmen viikon ajan.

– Näyttelyyn on koottu kuvia koko 40-vuotiselta ohjelmakaudelta. Jokaisen näyttelyssä nähtävän kuvan takana on tarina, Pikku Kakkosen 40 juhlavuoden koordinaattori Elli Murtonen kertoo. Vaikka monelle jo aikuiseksi kasvaneelle lapselle näyttely voi olla nostalginen kokemus, ei nykyisiäkään lapsia ole unohdettu.

Näyttely on toteutettu pienten lasten mittasuhteiden mukaan ja teokset kutsuvat aikuisetkin laskeutumaan lapsen tasolle ja ihmettelemään asioita yhdessä. Näyttelyn voi kulkea läpi useamman eri pelin muodossa tai nauttia kokonaisuudesta vain katsellen.

– Lapsille näyttely tarjoaa televisiosta tuttujen kuvien lisäksi paljon kivaa ja kehittävää tekemistä, Murtonen sanoo.  Myös aikuisilta toivotaan lapsenmielisyyttä, sillä Pikku Kakkosen juhlavuoden teemana on Älä lopeta leikkimistä.

Näyttelyn pelipolun varrella on lattiapelejä sekä tasapainoilua, tarkkuutta ja nokkeluutta vaativia elementtejä. Näyttelyssä voi hypätä myös television sisään ja ottaa itsestään valokuvia Pikku Kakkosen juontajana tai leikkiä televisio-ohjelman tekemistä.

– Leikkiin kuuluvat uteliaisuus, tutkiminen ja kokeileminen ovat edellytyksiä kaikelle kehittymiselle. Ennen kaikkea, leikki tekee arjesta hauskempaa – myös aikuisille! Ilman mielikuvitusta, luovaa hulluttelua, tarinoita, loruja, laulua ja leikkiä maailma olisi liian totinen paikka, Murtonen kommentoi.

Pikku Kakkosen näyttely lähtee liikkeelle Tampereen Rullasta 11.3. Juhlanäyttelyn avajaispäivänä pidetään useimmilla paikkakunnilla satutunti, jossa televisiosta tutun juontajan kanssa luetaan yhdessä kotimaisia tai suomeksi käännettyjä satukirjoja. Satutunnilla myös arvuutellaan, lorutellaan ja lauletaan.

– On hienoa, että saamme Pikku Kakkosen mukaan Suureen lukuseikkailuun. Pikku Kakkonen on unohtumattomien tv-hetkien lisäksi toiminut aina myös lukemisen puolestapuhujana ja vaalinut etenkin ääneen lukemisen perinnettä iltasatutuokioissaan jo vuosikymmeniä, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kertoo.

Suuri lukuseikkailu on Lukukeskuksen ja Lastenkirjainstituutin yhteinen lastenkirjallisuutta ja lukemista juhlistava hanke. Suuri lukuseikkailu jatkuu koko Suomi 100 -juhlavuoden ajan.

Pikku Kakkonen Suuren lukuseikkailun tapahtumakiertueella 

TAMPERE – Lastenkulttuurikeskus Rulla 11.3. – 31.3.2017
Avajaiset la 11.3. klo 11.30-14, Susanna Volanto ja Siina Hirvonen 

SIPOO – Lilla Villan 6.4.- 26.4.2017
Avajaiset to 6.4. klo 10.00, Katti Matikainen

VAASA 5.5. – 29.5.2017
Avajaiset pe 5.5. klo 10.00, Rami Saarijärvi

HELSINKI – Annantalo, 1.8. – 28.8.2017
Syyskauden avaavat ti 1.8. klo 10.00, Susanna Volanto, Pikku Kakkosen Nalle eli Karoliina Vanne ja Siina Hirvonen. Kolmikko laululeikittää yleisöä. Lauluissa ja leikeissä mukana myös tukiviittomia.

TURKU – Seikkailupuisto, 5.9. – 28.9.2017
Avajaiset ti 5.9. klo 10.00, Susanna Volanto

EURA – Euran kirjaston galleria 5.10. – 25.10.2017
Avajaiset to 5.10. klo 14.30, Iina Suominen

KEMI – Lastenkulttuurikeskus 3.11. – 26.11.2017
Avajaiset pe 3.11. klo 10.00, Tuomo Rannankari

KUOPIO – Kuopion korttelimuseo, 1.12. – 27.1.2018
Avajaiset pe 1.12. klo 10.00, Jaakko Väisänen

 

Lisätietoa:
Elli Murtonen
AD, Pikku Kakkonen 40 juhlavuoden koordinaattori, Yle Lapset ja nuoret
elli.murtonen@yle.fi

Katso myös